Konneveden Mylly
Viljatuote Nestemäärä Viljaa puuroon Viljaa velliin Kypsymisaika
Ruisjauhot 1L vettä 2.5-3 dl 30 min.
Ruispuurojauhot 1L vettä 1.5-2 dl 45 min.
Ohrajauhot 1L vettä tai maitoa 3 dl 1 dl 20 min.
Kaurahiutaleet 1L vettä tai maitoa 4.5 dl 1.5 dl 10-15 min.
Vehnähiutaleet 1L vettä tai maitoa 3 dl 1.5 dl 15-20 min.
Ohrahiutaleet 1L vettä tai maitoa 3 dl 1.5 dl 15-20 min.
Ruishiutaleet 1L vettä tai maitoa 3 dl 1.5 dl 15-20 min.
4-vilj. Hiut. 1L vettä tai maitoa 3 dl 1.5 dl yli 15 min.
Mannasuurimot 1L maitoa 1.5 dl 1.5 dl 8-10 min.
Rik. Ohrasuurimo 3dl vettä + 6dl maitoa 1 dl 1h 15min.
R.ohras. Uunipuuro 1L maitoa 1.5 dl 1.5-2h 175äC
Kok. Ohrasuurimo 1/2L vettä + 1/2L maitoa 1 dl 1.5h
K.ohras. Uunipuuro 1L maitoa 1.5 dl 2h 15min. 175äC
Spelttijauho 1L vettä 4 dl 1h
Grahamjauhot 1L vettä tai maitoa 2 dl 20 min.

Parhaiten puuro kypsyy miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, tiiviin kannen alla. Tällöin se kuumenee tasaisesti eikä pala kovinkaan helposti pohjaan. Jauhot vispilöidään tasaiseksi massaksi poreilevaan nesteeseen. Puuroa on hyvä sekoitella alkuvaiheessa ja silloin tällöin kypsymisen aikana, jotta hiutaleet ja ryynit eivät painuisi pohjaan. Tuoreet marjat, soseet ja survokset ovat oiva tuorelisä puuroihin. Myös paloiteltu tai raastettu hedelmä esim. omena tekee hyvän puuron vieläkin paremmaksi. Raparperi, omenalohkot ja puolukat ja kuivatut hedelmät pannaan puuroon jo alkuvlmistusvaiheessa. Sen sijaan esim. Ruusunmarja-, mustikka- ja pihlajanmarjasoseet lisätään valmiiseen puuroon.

Grahamleipä

500g grahamjauhoja
6 dl vettä (tai maitoa)
30g hiivaa
6g suolaa

Valmistus

Sekoita hiiva ja 2 dl kädenlämpöistä maitoa tai vettä. Pidä seosta huoneenlämmössä 20 minuuttia. Sekoita jauhota ja suola. Halutessasi voit käyttää myös juustoraastetta, pähkinöitä, rusinoita tai auringonkukan siemeniä. Lisää hiivaseos ja loppu maito tai vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen nousta lämpöisessä paikassa 1 1/2 tuntia. Muotoile taikina ja odota vielä 15 minuuttia. Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Anna leivän jäähtyä.

Speltti

Speltti on ikivanha viljalaji, jota on viljelty jo 9000 vuotta. Se on hyvänmakuinen ja helposti sulava vilja, jossa on paljon kuitua ja arvokkaita ravintoaineita. Speltti sisältää energiaa 1524 kJ, proteiinia 15,8 g, hiilihydraatteja 67,5 g, ja raakarasvaa 2,92 g. Lisäksi siinä on runsaasti B- vitamiinia. Sopii hyvin diabeetikoille. Speltti sisältää gluteenia, joten se ei sovellu keliaakikoille.

Täysjyväspelttijauhot

Jauhoissa on paljon kuitua. Ne soveltuvat puuroihin, sämpylöihin, leipiin, murokakkuihin, murokakkupohjaisiin piirakoihin sekä viilien ja jugurttien sekaan.

Konneveden Mylly Oy
Myllärintie 7 44300 Konnevesi
puh. 014 - 551 366
mylly@konnevedenmylly.fi